Kategoriat
Artikkelit Ryhmät ja toiminta

Pride-raportti 2024

Kesän ja alkusyksyn pride-kausi alkaa olla vuodelta 2024 ohitse, ja on aika kääntää katseet taaksepäin. Kuinka moneen pride-marssiin osallistuimme, kuinka monta ihmistä tapahtumamme tavoittivat ja kuinka paljon kerrytimme kohtaamisia? Yhdistyksemme pitää erittäin tärkeänä prideille osallistumista ja tukemista sekä rahallisesti että erilaisen ohjelman muodossa. Mahdollisuuksien mukaan maksamme tapahtumissa telttapaikasta joko yksin tai yhdessä kumppaniemme kanssa. Pyrimmekin olemaan henkilöresurssien salliessa mukana mahdollisimman usealla paikkakunnalla.

Suomessa järjestetään vuosittain yli 50 pride-tapahtumaa! (Tutustu Setan listaan täällä) Transfeminiinit ry osallistui tänä vuonna yhteensä 12 pride-tapahtumaan ympäri Suomea. Se on jo aika hyvä luku, mutta vielä on monta kymmentä kulkuetta tuleville vuosille tutustuttavaksi. Tänä vuonna olimme mukana seuraavilla prideilla:

8.6. Kuopio Pride

10.-16.6. Manse Pride

12.6. Raisio Pride

24.-30.6. Helsinki Pride

13.7. Ruovesi Pride

20.7. Ikaalinen Pride

20.7. Hamina Pride

29.7.-4.8. Oulu Pride

10.8. Pori Pride

17.8. Åland Pride

31.8. Turku Pride

7.9. Border Pride

Isoimmin olimme tänä vuonna mukana Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Ahvenanmaalla sekä Torniossa. Tänä vuonna meillä oli oma blokki kolmessa kulkueessa, mutta osallistuimme yhdistyksemme lippujen kanssa myös muihin kulkueisiin. Osassa pidimme myös puistojuhlassa telttaa joko yksin tai yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Yksittäisiä kohtaamisia tilastoimme tapahtumista yhteensä 206. Yksittäiseksi kohtaamiseksi lasketaan kaikki ne yksittäiset henkilöt, joiden kanssa käymme keskustelua yhdistyksemme vaikutuspiirin aiheista, tai joka kokee saaneensa henkilökohtaisella tasolla apua keskustelusta esimerkiksi teltallamme tai muussa yhteydessä. Kohtaamisiin ei lasketa mukaan tapahtumien osallistujia tai yhdistyksemme vaikutuspiirin ulkopuolisia keskusteluita.

Keskustelutilaisuus transmatkailusta osana Helsinki Pride -viikkoa. Tilaisuus veti 40 osallistujan yleisön paikan päälle Pride Houseen.

Pride-viikoilla järjestämissämme työpajoissa ja tapahtumissa oli mukana 145 tilastoitua osallistujaa. Järjestimme tapahtumia ja työpajoja Tampereella (5), Helsingissä (2) ja Oulussa (3). Tampereella pridekoordinaattorimme, sosionomiharjoittelija Mikko järjesti useita työpajoja osana Manse Pride -viikkoa. Toimistollamme kokoontui viikon aikana luovan kirjoittamisen paja, kaverihaku, transrunopaja sekä vesiväripaja. Osana Helsinki Priden ohjelmaa järjestimme Pride Housessa “Runoja transihmisyydestä” -runopajan sekä paneelikeskustelun transmatkailusta. Lisäksi Helsiki Pride -viikolla toiminnanjohtajamme osallistui Naisjärjestöjen keskusliiton ja Helsinki Pride yhteisön järjestämään keskustelutilaisuuteen anti gender -liikehdinnästä.

Kaiken lisäksi yhdistyksemme sai kunnian esittää kutsuttuna juhlapuheen kolmessa puistojuhlassa kulkueen päätteeksi. Toiminnanjohtajamme Tanja von Knorring puhui yhdistyksellemme tärkeistä teemoista Ruovesi Pridella, Åland Pridella ja Border Pridella. Puheissa toiminnanjohtaja korosti anti-gender -liikehdinnän muodostamaa uhkaa vähemmistöille ja naisille, rajat ylittävää yhteistyötä sekä transterveydenhuollon uudistamisen tarvetta ja merkitystä.

Helsinki Pride puistojuhlan juhlijoita.

Transfeminiinit ry tuomitsee pride -tapahtumiin kohdistuvan häirinnän ja väkivallan

Pride-tapahtumiin kohdistui tänä vuonna kuitenkin myös häirintää ja jopa väkivaltaa. Transfeminiinit ry tuomitsee jyrkästi tämän, valitettavasti jokavuotisen, ilmiön. Jopa puoleen prideista kohdistuu jonkinlaista häirintää tai poliittista vastustamista, kertoo Setan kysely pride-tapahtumien järjestäjille. Nämä vihateot ovat useimmiten uhkauksia, häirintää ja ilkivaltaa, kuten lippujen varastamista tai omaisuuden tärvelemistä.

Raisio Pridessa, jossa myös meidän yhdistyksemme oli mukana, kahteen pride-osallistujaan kohdistettiin tapahtuman jälkeen väkivaltaa. Tuomitsemme teon vakavasti, ja seisomme sekä Raisio Priden että väkivallan uhrien rinnalla myös vastaisuudessa. Lisäksi pride-liputuksia on vastustettu eri kunnissa, lippuja on varastettu ja Savonlinnassa kaupunginjohtaja ja Etelä-Savon hyvinvointialueen aluehallituksen jäsenet vastustivat osallistumista pride-tapahtumaan ja pride-värien käyttöä tukena seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Myös aktiivinen anti-gender -liikehdintä ja sen keskusteluun tuoma retoriikka on omiaan normalisoimaan vihapuhetta ja häirintää, jopa valtuustoissa ja eduskunnassa asti.

Pride-tapahtumat sujuivat Suomessa kuitenkin tänäkin vuonna pääasiassa rauhallisesti ja turvallisesti. 

Transfeminiinit ry kiittää pride-kaudesta 2024. Ensi vuonna olemme taas yhdessä entistä vahvempia.

Artikkelikuva: Åland Priden osallistujia Maarianhaminassa. Kuva Sandra Heikka