Kategoriat
Kannanotto Lausunnot

Sateenkaarinuorten turvallisuus on taattava – Kannanotto Turun Sanomien uutiseen ”Nuorukainen pahoinpiteli bussimatkustajan Turussa”

Maarit Levoniemi
20.9.2024

Transfeminiinit ry sai eilen järkyttävän uutisen, kun Turun Sanomat uutisoi otsikolla ”Nuorukainen pahoinpiteli bussimatkustajan Turussa” (Turun Sanomat 19.9.) sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön pahoinpitelystä Turun kaupunginliikenteen Fölin bussissa. Tapauksessa nuori henkilö oli pahoinpidellyt henkilön bussissa hänen sukupuoli-identiteettinsä vuoksi. Tapauksessa on selkeät viharikoksen tunnusmerkit, koska tekijä on teon yhteydessä solvannut uhria ja teon motiivina on uutisessa kuvaillun tapahtumakulun perusteella ollut uhrin sukupuoli-identiteetti. 

Erityisen huolestuttavaa on se, että uutisen perusteella vaikuttaa siltä, että sekä tekijä ja uhri ovat molemmat nuoria, jopa alaikäisiä. Kouluterveyskyselyssä on vahvistettu, että varsinkin sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kohtaavat koulukiusaamista ja kouluväkivaltaa useammin kuin cis-nuoret. Valitettavasti tämä häirintä ja väkivalta näkyy myös muualla yhteiskunnassa kuin koulussa.

Tapauksesta on tehty rikosilmoitus ja asia etenee poliisin tutkintaan ja toivottavasti syyttäjälle ja aikanaan tuomioistuimen käsittelyyn. Transfeminiinit ry toivoo, että tapauksen käsittelyssä sovelletaan rikoslain mukaista koventamisperustetta. On selvää, että rikoksen motiivina on ollut uhrin sukupuoli-identiteetti, mikä täyttää rikoksen koventamisperusteen soveltamisedellytykset. Koventamisperusteista säädetään rikoslain 6 luvun 5 §:ssä. Rikoslain 6 luvun 5 §:n 4 momentin mukaisesti rikoksen koventamisperusteena on rikoksen tekeminen rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen perustuvasta vaikuttimesta taikka niihin rinnastettavasta muusta vaikuttimesta. Sukupuoli-identiteetti, ja oletus sukupuoli-identiteetistä, on laissa mainittu muu niihin rinnastettava muu vaikutin. Tämän koventamisperusteen tarkoituksena on suojata erilaisia vähemmistöjä viharikoksilta. Koventamisperusteen on tarkoitus myös suojata sateenkaarinuoria väkivallalta ja viharikoksilta.

Haluamme tuoda esiin, että tämä ei ole yksittäistapaus, vaan sateenkaarivähemmistöihin ja myös sateenkaarinuoriin kohdistuva häirintä ja viharikokset ovat lisääntyneet huolestuttavasti viime vuosina. Tämä on yksi surullinen tapaus pitkään ketjuun, jossa sateenkaarivähemmistöt joutuvat pelkäämään oman turvallisuutensa puolesta.

On meidän aikuisten tehtävä varmistaa, että nuoret saavat asiallista tietoa sateenkaarivähemmistöistä. On meidän aikuisten tehtävä varmistaa, että tällaiset sateenkaarivihamieliset asenteet eivät leviä nuorten keskuudessa. Meidän tulee yhteiskuntana pystyä suojelemaan sateenkaarinuoria paremmin. Jokainen nuori on arvokas juuri sellaisena kuin hän on ja jokaisen nuoren tulee voida elää turvallista arkea, jossa ei joudu pelkäämään turvallisuutensa puolesta. Kaikilla nuorilla on oikeus henkiseen ja fyysiseen turvallisuuteen kaikkialla. 

Transfeminiinit ry on järkyttynyt ja surullinen tapauksen johdosta ja lähettää uhrille sekä hänen läheisilleen lämpimät terveiset.

Huolestuttaako väkivalta? Älä jää huolen ja pelon kanssa yksin. Esimerkiksi Mieli ry ja sekasin-chat tarjoavat anonyymiä ja maksutonta keskusteluapua vaikeisiin tilanteisiin.