Toimitimme 5.12.2024 lausuntomme Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston hoitosuosituksista transterveydenhuollon osalta.
Olemme erittäin huolissamme siitä, että Suomessa ei nähdä tarpeelliseksi laadukkaiden hoitojen varmistamista, vaan toimitaan edelleen vanhentuneiden hoitosuositusten, käytänteiden ja ennakkoluulojen varassa. Hoitosuosituksia on päivitettävä merkittävästi vuonna 2026 uuden ICD-11 -luokituksen käyttöönoton myötä. Uusi tautiluokitusjärjestelmä on otettava käyttöön viipymättä.
Transhoitojen rajaaminen kahteen yliopistolliseen keskussairaalaan on merkittävä ongelma. Käytäntö ei ole perusteltavissa kansainvälisten hoitosuositusten valossa, vaan transsukupuolisilla tulisi olla oikeus saada yksityissektorilta sukupuolta vahvistavia hoitoja.
THL:n kouluterveyskyselyn mukaan suurin osa (44%) sukupuolivähemmistöön kuuluvista nuorista identifioituu ei-binääriksi eli ryhmään, jota ei huomioida lainkaan riittävästi ja joiden hoitojen järjestäminen on todettu useiden järjestöjen ja asiantuntijoiden mukaan vajaaksi. Hoidot tulisi myös järjestää asianmukaisesti kaikille sukupuolivähemmistöön kuuluville.
Nykyistä käytäntöä pidetään yleisesti, erityisesti nuorten osalta “portinvartijamentaliteettina”, jossa henkilön täytyy todistaa oma identiteettinsä usein hyvinkin kyseenalaisin menetelmin. Identiteettitutkimuksia leimaa vanhahtavat binääriset käsitteet, jotka eivät ovat huomioon sukupuolen moninaisuutta, josta kansainvälinen tiedeyhteisö on yhtä mieltä.
On täysin tuomittavaa, että Valvira on rajoittanut pätevien lääkärien toimintaa heidän määrättyään hormonihoitoja potilaille. Huolemme yksityisten toimijoiden puutteesta on perusteltu: hoitoon pääsy on etenkin nuoremmassa väestöryhmissä niin hidasta, että laittoman itselääkinnän tai internetissä toimivien klinikoiden kautta pyritään aloittamaan hoidot itse. Nämä hoidot ovat kalliita ja myös epävarmoja, eikä mitään hoitotakuuta ole yleensä tarjolla.
Luottamus ei vain sukupuolivähemmistöjen hoitoihin, vaan koko terveydenhuoltojärjestelmään vähenee heillä, jotka siirtyvät itselääkintään ja ulkomaisiin hoitoihin.
Lisäksi korostamme huoltamme seuraavista seikoista:
– Olemme huolissamme siitä, että esimerkiksi monet mielenterveyden häiriöt ovat Suomessa esteenä hoitoihin pääsylle. Tilanne ei ole yhtenevä kansainvälisten suositusten kanssa.
– Huomautamme myös Suomessa vallitsevasta ihmisoikeuksia rikkovasta tilanteesta, joihin joutuvat ne pakolaiset ja maahanmuuttajat, jotka ovat aloittaneet kotimaissaan asialliset lääketieteelliset hoidot. Järjestöllemme on raportoitu tapauksia, joissa tällaisia henkilöitä on vaadittu käymään tutkimusjakso uudelleen ja siten keskeytetty heidän kotimaassaan alkanut asianmukainen hoito.
– Olemme huolestuneina seuranneet Tampereen yliopistollisen sairaalaan nuorisopsykiatrian polikinikan professorin Kaltialan lausuntoja nuorten transhoidoista, mitkä ovat kaikkea muuta kuin nykyaikaisen kansainvälisen tiedeyhteisön mukaisia suosituksia.
Yhdeksänsivuinen lausuntomme Palkolle on toimitettu kirjaamoon 5.12.2024. Saimme osaltamme tiedon lausuntopyynnöstä vasta hieman ennen lausunnon jättöpäivää, ja odotamme uutta lausuntomahdollisuutta seuraavalla lausuntokierroksella.