Kategoriat
Yleinen

Transnaisten syrjintä suomalaisissa alusasuliikkeissä

Yle julkaisi uutisen alusasuliikeketju Changen useista ongelmista, jotka koskivat myös transnaisia. Liikeketjun johto on kieltänyt myyjiä palvelemasta asiakkaita, jotka ovat transnaisia tai päästämästä heitä sovituskoppeihin. Sen sijaan myyjien pitäisi ohjeistaa heitä tekemään ostoksensa verkossa. Osa oli palvellut transsukupuolisia asaikkaita salaa, ja säännöstä tietämättömät myyjät olivat saaneet nuhteluita palveltuaan transsukupuolisia ja myytyään heille paljon tuotteita.

Tällainen käytäntö on sekä asiatonta että yhdenvertaisuuslain §8 ja tasa-arvolain (Laki miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta) §7 vastaista. Asiakkaat käyvät sovituskopeissa yksin, joten mitään varsinaista syytä huoleen ei pitäisi olla. Useampi transnainen on aikanaan ostanut ketjusta ensimmäisiä rintaliivejään, joten on varsin omituista nähdä näin jyrkkä kannanotto ketjun johdolta. Yritys samalla menettää entisiä asiakkaitaan.

Tasa-arvolaki määrittää, että “Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.” Yritys ei siis voi omavaltaisesti päättää, haluaako se palvella transsukupuolisia asiakkaita vai ei.

https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20141325

https://yle.fi/uutiset/3-11664351

Yksi vastaus aiheeseen “Transnaisten syrjintä suomalaisissa alusasuliikkeissä”

fiSuomi