Kategoriat
Yleinen

Lehdistötiedote 04.10.

Tänään 4.10.22 oli Eduskunnan täysistunnossa sen 5. asiakohtana hallituksen esitys 189/22 Laki sukupuolen vahvistamisesta. Yhdistyksemme toimiston väki ja kymmenet aktiivimme seurasivat mielenkiinnolla käytyä lähetekeskustelua asiassa.

Merkittävä askel transsukupuolisten ihmisoikeuksien toteutumisessa on nyt otettu, kun translain uudistus on edennyt eduskuntaan saakka. Samalla toteamme, että nyt annettu esitys on edelleen monelta osin puutteellinen. Erityisesti se, että nuoret on jätetty lain ulkopuolelle huolestuttaa meitä. Myös se, että intersukupuolisten leikkaukset kieltävä pykälä jäi pois, ja muunsukupuolisten oikeuksia ei ehditty lainkaan lain valmistelun osalta käsittelemään on varsin valitettavaa.

Yhdistyksemme kiittää erityisesti kansanedustaja Iiris Suomelaa (vihr), Veronika Honkasalon (vas) ja Pihla Keto-Huovista (kok) hyvistä puheenvuoroista lain puolesta lähetekeskustelun yhteydessä, ja erityisesti siitä että tukivat nuorten, intersukupuolisten ja muunsukupuolisten oikeuksia, jotka nyt puuttuvat hallituksen esityksestä. Myös ministeri Lindénin päätössanat olivat ytimekkäät, nähdessään lain ihmisoikeuskysymyksenä.Samalla toteamme, että valitettavasti tietämättömyys niin transihmisistä kun lääketieteen ja biologian nykytietämyksestä, väärinkäsitykset tämän rekisterilain tarkoituksesta, nähtävästi jonkinlaiset henkilökohtaiset pelot ja ahdistukset erilaisia ihmisiä kohtaan, sekä suoranainen vihamielisyys transväestöä kohtaan ja heidän näkeminen ”sairaina” loistivat lävitse kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja valtaa kuulu kansalle edustajien puheenvuoroissa.

Toivomme, että kansanedustajien enemmistö ymmärtää vastuunsa kaikkien transihmisten osalta ehdotuksen tulevien eduskuntakäsittelyjen yhteydessä siten, että laki saatetaan voimaan alkuvuoteen 2023 mennessä ja mieluiten niin, että valiokuntakäsittelyjen aikana poistetaan vaatimus täysi-ikäisyydestä, joka on ristiriidassa muun muassa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen, EU:ministerineuvoston kannanoton, Maailman lääkäriliiton ja WHO:n lausumien ja jopa hallituksen oman valmistelumuistionkin kanssa.

Transfeminiinien puheenjohtaja Tanja von Knorring, joka oli lakia valmistelleen ministeriön asettamassa seurantatyöryhmässä toteaa, että kun yli puolessa EU/EEA -maassa nuorilla on jo oikeus jollain tavalla omaan juridiseen identiteettiin ja, niin on korkea aika, että Suomessa nämä oikeudet vihdoin toteutuvat kaikille transihmisille mukaan lukien nuoret, kun Suomi niin usein kansainvälisesti korostaa olevansa edelläkävijä ihmisoikeuksien osalta. Hän toteaa edelleen, että myös Suomen nykyinen nimilaki, jonka mukaan 15-vuotias on päätöksentekokykyinen myös korjaamaan nimensä toisen sukupuolen mukaiseksi on prejudikaatti tätä lakia säädettäessä, kun sekä translaki että nimilaki ovat kumpikin niin sanottuja rekisterilakeja.

fiSuomi