Kategoriat
Yleinen

Turku ilman natseja 2021 -puhe

Mä olen Susanna Viljanmaa Transfeminiinit ry:stä. Mua pyydettiin puhumaan rodullistetuista transnaisista. Vähän outoa seisoa tässä valkoisena, hyväosaisena etuoikeutettuna ihmisenä puhumassa mua sorretumpien sijasta.

Yhdysvalloissa neljä viidesosaa transihmisiin kohdistuneista henkirikoksista osuu rodullistettuihin transnaisiin. 2019 kaikki yhtä lukuunottamatta olivat mustia transnaisia.

Viime vuonna maailmanlaajuisesti 98 % murhatuista transihmisistä on transnaisia tai transfeminiinejä. Euroopassa puolet murhatuista transihmisistä oli maahanmuuttajia. Murhattujen keski-ikä oli 31 vuotta, nuorin 15 vuotta.

Suomesta on vaikeampi löytää edes väkivallan osalta tietoa rodullistetuista transnaisista. Edes EU-tason tutkimuksissa ei eriytetä etnisyyttä. Väkivallan selvitystä vaikeuttaa sekin, ettei transihmisistä moni viitsi tehdä edes ilmoitusta rikoksesta, koska he eivät usko viranomaisten tekevän asialle mitään, tai he eivät tiedä miten tehdä ilmoitus. 

EU:n HLBT-tutkimuksessa transihmisiin kohdistui kaksinkertaisesti väkivaltaa ja häirintää suhteessa seksuaalivähemmistöihin. 44 % oli viimeisen vuoden aikana joutunut väkivallan uhriksi.

Haastattelin joitain tuntemiani rodullistettuja transnaisia, ja oli kiva huomata, että he halusivat puhua, kun heitä harvoin kuullaan. Yllätyin ensimmäiseksi siitä, että ylipäätään transfobiset asenteet kohdistuvat heihin voimakkaammin. Heitä kohtaan pidetään kovempia standardeja kuin valkoisiin. Kaunis musta transainen ei välttämättä pääse Helsingin baareihin, edes homobaareihin. Heillä oma suku ja yhteisö voi olla paljon tuomitsevampi, ja moni joutuu hylkäämään perheensä. Mutta olennaista on myös se, että he ovat heikommassa asemassa työmarkkinoilla. Tällöin on todennäköistä päätyä asiakaspalveluun, joutuen kohtaamaan myös huonosti käyttäytyviä ihmisiä sekä sukupuolen että ihonvärin takia, eikä työn yhteydessä voi noin vain paeta tilanteesta. Puhumattakaan seksityöstä.

Myös vammaisiin kohdistuvat viharikokset ovat lisääntyneet vuosittain tavoittaen sekä seksuaalisuudeltaan että sukupuoleltaan moninaisiin kohdistuvien viharikosten yhteenlasketun määrän Suomessa jo vuonna 2017. Tämän lisäksi joissain sairaaloissa on voimassa elvytyskielto vammaisilla. Jokainen yksittäinen heikentävä tekijä lisää riskiä kohdata väkivaltaa, joten transihmisenä on selvästi heikommassa asemassa kuuluessaan useampaan muuhun sorrettuun ryhmään.

Se, miten natsit liittyvät tähän, selviää aika nopeasti, jos lukee hetkenkin Partisaani- tai Vastarinta-sivustoja. Hippiestoo-tapahtuman myötä yhden ihmisen perusteella tehtiin yleistys kaikista transnaisista seksuaalisina ahdistelijoina ja lasten hyväksikäyttäjinä. Ja sivuutetaan kokonaan se, että suuri osa meistä on näissä rikoksissa uhreina, ei ahdistelijoina. Maailmalta uutisoidaan kaikki mahdolliset transihmisten tekemät rikokset, eikä kerrota ensimmäisestäkään uhrista. Sanomattakin lienee selvää, mitä mieltä natsit ovat rodullistetuista vähemmistöistä.

Olin joku aika sitten oikeusministeriön luennolla viharikoksista Suomessa. Yllätyin katsoessani vuoden 2015 tilastoja. Sinä vuonna oli todella iso piikki kaikkiin tilastoituihin vähemmistöihin kohdistuneissa viharikoksissa. Turvapaikanhakija-aallon myötä viha kasvoi rodullistettujen lisäksi myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajissa.

Parhaillaan transnaiset ovat tapetilla urheilun takia. Huippu-urheilu on monen meistä tavoittamattomissa, mutta lopulta sekin viha osuu meihin kaikkiin. Me ei kaivata yhtään ylimääräistä vihaa. Ei rasismille, ei homo- ja transfobialle, ei ableismille, ei natseille.

fiSuomi